Kurban Bayramının olmazsa olmazı etlerin hem doğru saklanması hem de doğru pişirilmesi sağlık açısından önemlidir. Et, kolayca bozulabilen riskli bir besin grubudur. Bu nedenle kurban etleri büyük parçalar halinde değil yemeklik şekilde ayrılıp, buzdolabı poşetleri içinde saklanmalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ etten çapraz bulaş olmaması ve zararlı mikraorganizmaların bulaşmaması için çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. Etler -2,-4 derece aralığında 1 hafta kadar bozulmadan kalabilir. Ancak -18 derecede dondurarak daha uzun süre muhafaza edilebilir. Etler çözdürüleceği zaman oda sıcaklığında değil buzdolabında çözdürülmelidir. Ayrıca çözdürülen etler bir daha dondurulmamalıdır. Çözünen etlerde mikroorganizma aktivitesi artacağı için zehirlenme riski olabilir.
Bayramda hayvan eti, genellikle bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır ve şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide-bağırsak rahatsızlıkları çeken bireyler, eti en az 24 saat dinlendirmeden tüketmemelidir.
Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.
Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı ve aralarındaki mesafe 10-15 cm'den az olmamalıdır.
Kurban Bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmayı önermesek de, tüketilecekse bile içerisine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme şeklinde yapılmalıdır.
Kavurma ve kırmızı et sindirimin daha rahat olabilmesi için öğle öğününde tercih edilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.
Genel olarak bayram sürecinde sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.