Deri ve Zührevi Hastalıkları, cilt sağlığını etkileyen ve genellikle bulaşıcı olan hastalıkları kapsar. Bu hastalıklar, genetik, çevresel faktörler, enfeksiyonlar ve yaşam tarzı gibi bir dizi etkenden kaynaklanabilir. Deri hastalıkları, ciltte döküntüler, kaşıntılar, lezyonlar, renk değişiklikleri ve diğer belirtilere yol açabilir. Zührevi hastalıklar ise, genellikle cinsel yolla bulaşan ve hem cilt hem de iç organları etkileyebilen enfeksiyonlardır.
Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniği Hangi Hastalıklara Bakar?
Akne (Sivilce)
Ciltteki yağ bezlerinin tıkanması nedeniyle sivilce, beyaz nokta, siyah nokta ve kistler oluşur. Ergenlik döneminde yaygın olsa da, yetişkinlerde de görülebilir.
Egzama (Atopik Dermatit)
Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kuruluk ve iltihaplanma ile karakterize, genellikle alerjik bir hastalıktır. Kronik bir hastalık olup, ciltte sürekli flare-up (ağrılı dönemler) oluşturabilir.
Psoriazis (Sedef Hastalığı)
Deride pul pul döküntülerin oluştuğu, bağışıklık sistemi bozuklukları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Vücutta kırmızı, pul pul dökülen lezyonlarla kendini gösterir.
Deri Enfeksiyonları (Bakteriyel, Viral, Mantar)
Deri Enfeksiyonları, ciltte bakteriyel, viral veya mantar kaynaklı enfeksiyonların meydana gelmesidir. Cilt, vücudun dışarıya karşı koruyucu bariyeridir, ancak çeşitli etkenler bu bariyeri aşarak enfeksiyonlara neden olabilir. Deri enfeksiyonları, genellikle ciltte kızarıklık, şişlik, ağrı, yara veya döküntü şeklinde kendini gösterir.
Cilt Kanseri
Melanom ve bazal hücreli kanser, ciltte oluşan anormal hücre büyümeleri nedeniyle meydana gelir. Erken teşhis önemlidir, çünkü bu tür kanserler hızla yayılabilir.
Sedef (Seboreik Dermatit)
Genellikle kafa derisi, yüz, gövde gibi alanlarda kızarıklık ve kepeklenme ile kendini gösterir.
Vitiligo
Ciltte beyaz lekelerin oluştuğu, pigment kaybıyla ilişkilendirilen bir hastalıktır.
Urtikarya (Kurdeşen)
Ciltte kaşıntılı, kırmızı döküntüler ve şişliklerin meydana geldiği bir hastalıktır. Alerjik reaksiyonlar sonucu sık görülür.