Endoskopi, sindirim sistemi ile ilgili hastalıkların incelenmesinde önemli bir yöntem olarak hastalığın tanı koymada, tedavide ve takibinde kullanılmaktadır. Bu yöntem ile hastalıkların erken teşhisinde ve tedavide kullanılmaktadır. Endoskopi işleminin başarılı olabilmesi için en önemli sebep, yöntemin kullanılacağı hastaya doğru bir şekilde ve uzman kişiler tarafından uygulanması gerekir. Uygulamadan verimli bir şekilde sonuç alabilmek için uygulamanın, endoskopi eğitimi alan genel cerrah doktorları veya gastroenterologlar tarafından yapılması gerekir.
Endoskopi Nasıl Uygulanır?
Endoskopi yapılmadan önce hastaya düşük dozda anestezi verilir bu sayede hastanın hafif uyuması sağlanır veya hasta istediği takdirde sadece boğazına sıkılan lokal anestezili bir sprey ile hasta uyumadan işlem yapılmaktadır. Uygulamaya başlandığı esnada ilk önce hastanın en az 8 saat boyunca aç olması gerekir. Uygulamaya başlamadan önce hastanın damar yolu açılır, daha sonra hasta sol kısmına doğru uzandırılır ve ondan sonra hastanın ağzına plastikten yapılmış olan ağızlık olarak söylenen cihaz takılır. Hastanın tansiyon, kalp atışı, oksijen durumu monitorize edilmektedir. Damardan verilen sedoanaljezik ilaçlarla hasta hafif biçiminde uyutulur ve gastroskop adı verilen cihaz ile işleme başlanır. Genelde uzman doktorlar tarafından 5-15 dakika içerisinde inceleme tamamlanmaktadır. Hasta işlemi hissetmekte ve hatırlamamaktadır.
Endoskopi Yapılma Sebepleri?
Endoskopi işlemi genelde mide, yemek borusu ve oniki parmak bağırsağında iyi huylu olarak belirtilen; reflü hastalığı, gastrit, midede yabancı cisimin olması, ülser gibi ve kötü huylu olarak bilinen; mide,duodenum kanserleri ve yemek borusu hastalıklarının tanısını koyarken kullanılır. Bunların yanı sıra mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine bağlı oluşan kanamaların durdurulması, iyi ve kötü hastalıklardan dolayı oluşan daralmanın genişletilmesi ve oluşan daralmalara stent denilen özel cihazların konulması tedavi şekli için de sıklıkla kullanılmaktadır.
Endoskopi İşleminde Teşhis Şansı?
İşlem sırasında hasta anestezinin etkisi ile yarı uykulu olduğu için hastaya işlem esnasında bir şey hissetmez ve ağrı duymaz. Hastaların işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Endoskopi sırasında hasta gerekli görülmesi durumunda uyutulur, işlem bittikten sonra hastada hafif bir sersemlik halinin oluşması, hafif boğaz ağrısı gibi bazı küçük problemler olabilmektedir. Uzman Gastroenteroloji doktorlarının aracılığıyla yapılan endoskopi işleminden hemen sonra oluşabilecek her türlü sorunun riski 1000 de 1 ihtimal ile olabilir. Genellikle endoskopik tedavi uygularken oluşabilecek kanama, delinme gibi ortaya çıkmış sorunları tedavi etmede kullanılır.
Etkili ve güvenli bir yöntem olan endoskopi işleminde korku sebebi ile insanların yapmaktan vazgeçme veya erteleyerek olabilecek önemli hastalığa karşı erken teşhis ve tedavinin şansını hastanın kaçırmasına neden olabilir. İşlem uzman kişilerden oluşan bir ekip tarafından yapılmalıdır. Uygulama öncesinde hastanın bulantısını ortadan kaldırmak için öncelikli olarak dil çevresi ve küçük dilin çevresini diş doktorlarını da kullandığı kısmı bir uyuşma sağlayan sprey sayesinde hasta hissetmeden yapılır ve bulantı problemi olmaz. Doktorun incelemesi genellikle 5 dakika sürer. Bazen bu süre biraz uzamaktadır veya kısalmaktadır. İşlemin nefes borusu ve solunum ile ilgisi bulunmaz. İşlem sırasında rahat nefes alınıp verilebilmektedir. Bu sebeple insanlar tarafında sıklıkla söylenen boğulurum, nefes alamam gibi korkular tamamen gereksizdir.
Endoskopinin Gerektiği Durumlar?
Yemek borusunda, yutmada güçlük çekme, ağrılı yutma, katı ve sıvı gıdaları yutmada güçlük, besinlerin yutma sırasında takılarak inme hissi. Tıbbi tedavi ile geçmeyen mide ekşimesi ve yanmaları, karın bölgesinin orta ve üst kısmı, açken ya da yemeğin üzerinden birkaç saat geçtikten sonra ortaya çıkan ağrı ve bu ağrıyla birlikte oluşan kusmalar. Kusma esnasında kırmızı renkli veya kahve telvesi görünümünde kan gelmesi. Sebebi bilinmeyen kusmalar, ağza gelen acı su, sebebi belli olmayan aniden ve hızlı bir şekilde olan kilo kayıpları, tedavi edilmesine rağmen geçmeyen kansızlık gibi hastalıklarda kullanılan yöntemdir.